Waar de duikwereld de koffiewereld ontmoet.. Door: een duiker uit Zierikzee

Als inwoner van Zeeland en duikliefhebber, heb ik het geluk om voortdurend omringd te zijn door meer dan 100 schitterende duik- en snorkel locaties in zowel de Ooster- als Westerschelde, evenals het Grevelingenmeer en het Veerse Meer. Zodra ik mijn hoofd onderwater steek geniet ik van een rijke diversiteit aan zeedieren en wieren. Je vindt dezelfde rijke diversiteit ook terug in het koffieaanbod van Roekoekoe in Zierikzee. 

Bij Roekoekoe bestel ik vaak een ‘flat white’. Deze koffie met melk behoudt nog steeds die heerlijke koffiesmaak waar ik naar op zoek ben, ondanks de toevoeging van melk. Wanneer ik mede-eigenaar Sander ernaar vraag, onthult zich een fascinerend verhaal over de smaakvolle vetten in koffiebonen, koffiedruk en de Modbar. De Modbar?

Sander begint te vertellen over dit bijzondere apparaat, dat zijn oorsprong heeft in Amerika. Dit systeem vereist handmatige aanpassing en opslag van de benodigde druk om water door de koffie te persen, afhankelijk van het type koffie (zwart, cappuccino, cortado, enzovoort). Aangezien de vereiste druk ook afhangt van het type koffieboon en de grootte van de koffiekorrels, wordt bij het overschakelen naar een ander type koffieboon zorgvuldig de juiste druk geselecteerd en ingesteld. "En wat de juiste druk is? “Dat kun je alleen proeven", voegt mede-eigenaar Eline toe.

Achter mijn flat white schuilt een indrukwekkend systeem. Mijn interesse wordt nog verder gewekt wanneer ik hoor dat de Modbar in staat is om met een druk van 12 bar water door de koffie te persen. Als duiker denk ik bij 12 bar druk aan 120 meter onder water, longen die samengedrukt worden tot de grootte van sinaasappels, en het freedive-record (zonder duikfles) van 120 meter, dat Arnaud Jerald in juli 2022 behaalde in de Bahamas. Jerald zwom in 3 minuten en 34 seconden met één ademhaling naar de bodem en weer terug naar het wateroppervlak. Voor het zetten van een kopje koffie bij Roekoekoe is meer nodig dan één ademteug, maar in drie en een halve minuut zet Roekoekoe een bijzonder smaakvol kopje koffie.

Bij het bestellen van jouw koffie bij Roekoekoe gaan ze op zoek naar je smaakvoorkeuren en weten ze vijl loos de perfecte koffiematch te vinden. Roekoekoe is de eerste in Nederland met een Modbar en heeft een aanzienlijke rol gespeeld bij het introduceren van deze technologie in Nederland. Inmiddels zijn er een aantal tweede generatie Modbars geïnstalleerd in horecagelegenheden in Nederland. Maar van die eerste generatie, waarbij er geen limiet is aan het aantal unieke koffieprogramma's dat kan worden ingesteld, zijn de Modbars in Nederland nog steeds op één hand te tellen. Bof ik dat ik om de hoek woon bij Roekoekoe. Ik zie in de diepte van mijn koffiekopje de bodem verschijnen. Tijd om weer huiswaarts te gaan.

Foto (onder bericht): Ad Aleman, foto (teaser): Julia van Beinum. 

Toffe site om te bezoeken: Stichting Anemoon

Toffe site om te bezoeken: Stichting Anemoon